home

Familie-opstellingen

"Familie-opstellingen. Het is lastig uitleggen wat dit inhoudt aan mensen die er nog nooit van hebben gehoord of er geen ervaring mee hebben.  Eigenlijk zou iedereen zo'n avond eens mee moeten maken. Ik had het nog nooit meegemaakt voordat ik Janneke Venema ontmoette. Ik stond er wat sceptisch tegenover, maar ik vind het iedere keer een voorecht en bijzonder om de familiie-opstelling mee te maken. Dat mensen met zo'n hoop 'overgeleverd' verdriet rond kunnen lopen. Pijn, verdriet, angst, een onverklaarbare geremd gevoel, dat niet bij hen hoort, maar bijvoorbeeld uit de levenshistorie van hun ouders en voorouders komt. Dat tijdens zo'n opstelling zichtbaar wordt en waar ze zich dus van kunnen bevrijden. En wie het toch nog eng vindt: Janneke begeleidt de opstelling fantastisch goed met alle aandacht en respect voor alle aanwezigen." Vrouw van 55 jaar."Ik vond het verrassend om opgesteld te worden als 'medicatie'. Ik ben altijd erg huiverig voor medicijnen, maar in de loop van de opstelling is mijn beeld genuanceerd. Er is nog veel meer te zeggen over de avond, wat ik fijn vond was de ruimte om de vraag echt te onderzoeken. Het antwoord stond niet van tevoren vast, het was een gezamenlijke ontdekkingsreis."
(Vrouw, 51 jaar)

"Ik heb een vraag in de groep gelegd waarop ik zelf het antwoord niet kan geven.
Gedurende de opstelling zag ik dingen gebeuren die me bekend voorkwamen maar ook heel erg verrasten.In beide gevallen is het fijn en verhelderend om jou leven, jou gevoelens/ emoties voor je te zien gebeuren. Bij het zien van mijn leven, specifiek op die vraag, kwamen emoties bij mij vrij. Het raakte me wat er gebeurde.  Verdriet om wat er gebeurde door de reactie van mn dochter. Die reactie van haar had ik niet zien aankomen. Daarnaast een verrassende reactie van mn vader. Onrust en zoekende naar zijn verlangen.  Dat hij in zn leven nog niet zn verlangen gevonden had, dat kwam niet als n verrassing voor mij. Maar het onrustige, geuit door 'mn vader' door zich letterlijk door de ruimte te bewegen, kwam wel als verrassing.  En helemaal de realisatie dat ik m al die tijd had willen helpen om die onrust weg te halen. Ik was me niet bewust dat ik me daar zo mee bezig hield.
Een vd verwonderlijkste dingen die tijdens deze avond gebeurde is de juistheid waarmee mn familieleden zijn neergezet. Mensen die net als ik deze avond bijwonen om inzichten te verkrijgen in hun eigen leven en hun handelen daarin.
De karakters en reacties klopten helemaal.  En dat terwijl ze totaal niet mijn familie kennen. Ik ben ze ontzettend dankbaar voor hun inzet, inlevingsvermogen en de spiegel die ze me hebben voorgehouden.  Ik heb echt gevoeld die avond....en iets om over na te denken." (Vrouw 38 jr).

"Ik heb een fantastisch leerzame avond gehad met Janneke. Met haar meditatie, persoonlijke oefening en vervolgens een mooie opstelling waarbij ook voor mijzelf weer dingen helder werden in mijn leven, voel ik me echt wat dichterbij mijzelf gekomen, maar ook bij de personen die ook deelnamen op die avond en de mensheid in zijn algemeen. Dankjewel Janneke, dit is onvergetelijk!"
(Man, 44 jaar)

"Ik heb met Janneke mijn eigen familie opgesteld en eindelijk eens kunnen zien hoe de situatie normaal gezien in mijn familie had moeten zijn: Mijn moeder en vader in hun volwassen rol, die mij en mijn broers steunden, als ouders. In werkelijkheid was het anders, maar door dit nu gezien te hebben is het wat mij betreft nu geheeld en kan ik nu ook zelf mijn eigen leven leiden in volwassenheid en kracht. Hartelijk dank voor dit grote cadeau Janneke!"
(Man, 43 jaar)

Sessies

“Wat een heerlijke ervaring was mijn eerste Trager behandeling! Ik had het gevoel alsof Janneke liefdevol al mijn onderdelen uit elkaar haalde, schoonmaakte, invette en weer in elkaar zette. Daarna liep alles veel soepeler en dat effect voel ik na dagen nog steeds. Niet dat ik me een machine voelde hoor, integendeel. Ik besefte intens dat ik botten heb, en hoe blij ik daarmee ben - die stevige basis, dat thuis.”
Lisette Thooft (63 jaar)

"Op tafel bij Janneke vergeet mijn lichaam dat ik MS heb", Margo Bekkers, 54 jaar.

"Ik voel mij 18" zei Anjo Kieft (44 jaar)

"Vandaag kwam ik met een pijnlijke voet bij Janneke. Na een val 6 jaar geleden ben ik -kennelijk- mijn voet verkeerd gaan gebruiken. Daardoor is ook mijn been anders gaan staan. Met alle gevolgen van dien. Na een behandeling van Janneke voelde ik de grond weer als ik stond. Ik voelde me 2 centimeter langer en ontspannen tot in iedere vezel." Annelies (52 jaar)

"Bij Janneke op de massagetafel voel ik mij één geheel. Als ze met mn been of voet bezig is voel ik ook mn hoofd. M.a.w. voel ik ook de andere delen in mn lichaam waarmee ik verbonden ben. In tegenstelling tot een kankercel die op zichzelf gericht is. Een gezonde cel is verbonden met alles."
(Vrouw, 52 jaar, MS)

"Al jarenlang kom ik van tijd tot tijd bij Janneke voor massage. Aanvankelijk was ik doorgestuurd door een andere therapeut om te leren wat meer contact met mijn lichaam te maken en te ontspannen. Ik begreep niet goed wat hij bedoelde, maar Janneke des te beter! En zij leerde het mij. Met de ontspanning kwamen de emoties los. Langzamerhand leerde ik de signalen van mijn lichaam begrijpen. Nu weet ik wanneer 'het weer tijd is' en dan maak ik een afspraak voor mijn broodnodige lichamelijk onderhoud."
(Vrouw, 50 jaar)

"Als fysiotherapeut ben ik erg kritisch!
Janneke heeft een groot scala aan behandelmethoden die zij deskundig en met vaardige handen inzet. Ik ervaar een duidelijke vermindering van mijn klachten."
(Vrouw, 55 jaar)

"Toen ik voor het eerst kwam, was ik hartstikke zenuwachtig om door een onbekende gemasseerd te worden. Ik vertelde dat ik moeite had om uit de kleren te gaan en Janneke gaf aan dat ik ze ook aan mocht houden, of uittrekken wat ik zelf wilde. Ik was ook zenuwachtig voor de eerste aanraking. Ze deed het heel rustig en voorzichtig en ging steeds na of het goed voelde voor mij. Het was zacht en vertrouwd, en helemaal op mij afgestemd. Heel anders dan bij eerdere sportmassages. Janneke masseerde in een rustig tempo en niet te lang, zodat ik het hebben kon. Toen het afgelopen was, was ik opgelucht, maar had ook genoeg vertrouwen om een nieuwe afspraak te maken. Na een aantal sessies kreeg ik meer contact met mijn eigen lichaam en ontdekte dat ik zelfs behoefte had aan aanraking. Dit was meer dan alleen maar rugklachten voorkomen. Het gevoel komt ook los op de massagetafel. Wat niet altijd even leuk is, maar me wel verder helpt. Janneke heeft veel verschillende technieken in huis en past toe wat op dat moment nodig is en wat je aankunt. Ze gaat niet over mijn grenzen heen. Ik ben blij dat ik haar praktijk ontdekt heb en kan veel mensen aanraden daar naartoe te gaan. Met name mensen die moeite hebben met aanraking of die hun lijf niet goed kunnen voelen."
(Vrouw, 52 jaar)

  Janneke-Winterdip-maart-2019.pdf

Massage-cursussen

In deze massage cursus gaat het niet alleen om het aanleren van de massagetechnieken. Meer nog gaat het erom dat je contact maakt met een ander.
De mooiste massage avonden, zijn de avonden waarin ik helemaal geen op ga in het masseren van mn massage partner. Ik voel dat ik vanuit mn gevoel masseer. En dat is waar ik naar op zoek ben. Uit mn hoofd en vanuit mn gevoel handelen. Want dan doe ik de dingen die ík echt wil. Dan voel ik me sterk.  Sta ik dicht bij mezelf. Daarbij kan ik vol overgave en warmte voor de ander, ontspanning bij de ander brengen.  
Na zo'n avond zijn zowel mn massage partner en ik volledig ontspannen, uit het hoofd en in je gevoel en tegelijkertijd opgeladen (vol energie). Vrouw, 38 jaar