home

Trager®

Algemene Trager video 5 minuten: http://youtu.be/62h1ux0H2PE
Algemene Trager video 1 minuut: http://youtu.be/AJIEeG5KoRY

Trager® is een bewegingsleer die ook bekend staat als de psycho-fysieke integratie (bron: Trager.com). De leer is ontwikkeld door de Amerikaanse neuroloog Milton Trager (1908-1997). Hij onderzocht de uitwerking van aanraking en beweging op lichaam en geest. Dat mondde uit in een methode van bewegingsoefeningen en speelse aanrakingen die mensen in staat stelt soepeler te bewegen en te lopen. Daarmee heeft hij onder andere veel MS-, polio-, en parkinsonpatiënten behandeld met positieve resultaten.

Lees hier de blog die auteur Lisette Thooft schreef over de Tragerbehandeling die ze van Janneke Venema van Praktijk In goede handen ontving.

www.lisettethooft.nl/blog/wat-ben-ik-mooi/

De Trager-approach wil de herinnering wakker roepen aan de kinderlijke eenvoud en souplesse waarmee het lichaam ooit bewoog. Bij een Tragerbehandeling worden gewrichten en spieren op een zachte, speelse en liefdevolle manier losgemaakt.  Hierdoor verruimt de beweeglijkheid van het lichaam. Trager laat je ervaren dat bewegen soepel, licht en ontspannen kan zijn.
Ook kalmeert en stimuleert het de allerkleinste spierreflexen. Dit is met name bevrijdend bij mensen met spasmen en verlamming.

Hoofd, nek, schouders, armen, benen, rug en bekken worden in je eigen lichaamsritme gerold, gestrekt, gewiegd en getrild. Fijne golfbewegingen gaan door het lichaam waardoor blokkades oplossen. Gewrichten en spieren ontspannen zich en het lichaam kan zich overgeven aan het spel van beweging. Er ontstaat balans en diepe rust in lichaam en geest. Met eenvoudige oefeningen (Mentastics) kun je leren spanningen te herkennen en deze zelf opheffen.


Door de zachte, pijnloze werkwijze, is Trager geschikt voor alle leeftijden, ook voor kinderen.
Zie http://youtu.be/DJEzsbW1hVI

Trager is daarnaast zeer geschikt voor mensen met allerlei neurologische aandoeningnen zoals MS.
Zie http://youtu.be/9RF-KqHtgKE

Video: het speelse gemak van de Trager Approach
Zie http://youtu.be/YOqW-s2hRyM

Janneke-Nekklachten-Trager-2019.pdf
Janneke Trager april 2017.pdf
Janneke-Wielrennen-2016.pdf